Mariam Kharatyan tolker den armenske komponisten Aram Khachaturian i sitt doktorgradsarbeid. 8. februar holder hun solokonsert i Kilden med Kristiansand Symfoniorkester og den anerkjente dirigenten Eivind Gullberg Jensen.
Det er første gang jeg skal spille Aram Khachaturians Piano Concerto med orkester for publikum. Det blir veldig spesielt, sier Mariam Kharatyan.
Hun fremfører konserten sammen med Kristiansand Symfoniorkester (KSO) under ledelse av den anerkjente internasjonale dirigenten Eivind Gullberg Jensen, som var første norske dirigent i legendariske Wiener Staatsoper.
– Det er en unik mulighet. Jeg får anledning til å gjøre musikken levende igjen. Det å tolke komponisten og overføre musikken til publikum er et privilegium, sier Kharatyan om konserten fredag 8. februar.
Hun er universitetslektor ved Universitetet i Agder, hvor hun underviser i klaverakkompagnement på Institutt for klassisk musikk. I tillegg er hun instituttets første eksternt finansierte stipendiat gjennom «Program for kunstnerisk utviklingsarbeid». Siden 2015 har hun arbeidet med doktorgraden sin om Aram Khachaturian (1903-1978) – en av Armenias store komponister.
Syntese av ulike tradisjoner
Konserten er en del av doktorgradsarbeidet, der Kharatyan prøver å finne en ny måte å fremføre Aram Khachaturians pianomusikk på.
– Han har blitt fortolket på mange ulike måter, og jeg prøver å finne min måte, forteller Kharatyan.
Hun leser komponistens arbeid gjennom to fortolkningskontekster. Den ene er hvordan musikken hans er inspirert av armensk folkemusikk, den andre er påvirkningen fra den sovjetiske komposisjonsskolen.
Khachaturians musikk er en spennende syntese av ulike tradisjoner.
– Aram Khachaturian tar opp de beste tradisjonene fra europeiske og russiske komponistskoler og implementerer disse i sitt eget musikalske språk. Dette språket er også inspirert av og har dype røtter i armensk folkemusikk. Denne organiske syntesen av ulike musikk-kulturer og tradisjoner utgjør den unike stilen til Aram Khachaturian, som inspirerer meg til å finne min egen måte å tolke musikken hans på, sier Kharatyan.
– Har du funnet din måte?
– Jeg har eksperimentert med ulike måter å spille på. Detaljer som frasering, tempo og pedalbruk utgjør en stor forskjell. Min spillemåte har endret seg gjennom dette arbeidet.
– Hvordan?
– Alle valgene jeg tar har en avgjørende betydning for fortolkningen min av stykket. Det handler blant annet om artikulasjon, dynamikk og etterligningen av lydene av armenske folkemusikkinstrumenter jeg gjør på pianoet.
Store kontraster
I Khachaturians «Piano Concerto» lever kontrastene side om side. Verket rommer alt fra enkle folkemelodier til mer kraftige partier.
– Den største utfordringen er å finne ut hvordan jeg kan representere de ulike elementene og få det til å høres organisk og helhetlig ut, sier Kharatyan.
Hun kom til Norge i 2012, men har vokst opp i Armenia. Hun har spilt piano siden hun var 5 år, og har hatt et forhold til Aram Khachaturians musikk siden da.
– Musikken hans treffer meg rett i hjertet. Den vekker utallige minner fra barndommen og minner meg om fargene fra naturen i Armenia. Jeg opplever at musikken hans har mye til felles med personligheten min. Komposisjonene har noe allsidig ved seg som jeg ønsker å formidle.
Internasjonal anerkjennelse
Hun har høstet stor anerkjennelse for formidlingsevnen sin. To ganger har hun vært semifinalist i den prestisjetunge internasjonale Grieg-konkurransen. Hun har spilt masterklasse med Leif Ove Andsnes i Griegs hjem på Troldhaugen, og har sterke resultater fra flere internasjonale musikk-konkurranser.
– Erfaringene har lært meg mye om å uttrykke meg på scenen. Det er viktig å være i øyeblikket, være fleksibel, kommunisere med musikken og skape en god atmosfære, sier forskeren.
Vil du få ett innblikk i Mariam Kharatyans tolkning av Aram Khachaturians musikk, kan du klikke på denne videoen.